2011.04.26. 14:38
Hétvégén volt szerencsém egy 640 kilométeres kis körúthoz Budapest-Hajdúböszörmény-Debrecen-Hajdúböszörmény-Nyíregyháza-Debrecen-Hajdúböszörmény-Budapest útvonalon. Jah, és mindezt egy tankból.
 
WTF?! 640 km egyetlen tankból. Most a VR6-os Passatosok, meg 850-es Volvósok biztos röhögnek a markukba a 100 literes tankjukkal, de akkor hozzátesztem, hogy nekem ez 44 és fél literbe került. Hallom ahogy recsegnek az agykerekek meg a windwos calc-ok.
 
Inkább elárulom: az 7 liter.
 
7 liter úgy, hogy pályán 130-cal mentem, kivéve mikor a húsvét hétfői dugóban araszoltam, vagy mikor a 4-es főút bekötőjén kerülgettem a dinnye méretű gödröket, vagy mikor Debrecenben kerestem a parkolóhelyet a tömeg közepén. Összességében talán mondhatom, hogy ezek a városi ácsorgások, meg a pályadugó "kioltja" a főutas cirkálás fogyasztásra tett jótékony hatását, márcsak azért is, mert péntek este odafelé ugyanúgy 6.5-6.6 körül mutatta az átlagot a fogyasztásmérő, mint ahogy visszafelé is. Igen a fogyasztásmérőm egy pöcs, és 3-5 decit letagad a fogyasztásból, ezt már észrevettem.
 
"7 liter?" - kérdezi a nagypapi - "Az sok." 
Akkor elárulom nagypapinak, hogy igen, igaza van, tényleg van, amihez képest sok.
De ahhoz képest, hogy ugyanezen az úton, ugyanúgy 130-cal hajtva a gépet, ugyanazon a kúton tankolva indulás előtt a korábbi adataim 7 és fél literről szóltak, szinte milliliterre pontosan, na ahhoz képest egyenesen kevés.
 
"Ehh, fél liter ide vagy oda!" - kiált fel a szporti drájver a kettőnyócas bömösből - "Ugyan mit számít az?"
 
Nos, akkor számoljunk!
0.5 liter / 100 km 
380 Ft * 0.5 / 100 km 
190 Ft / 100 km
1.9 Ft / km
 
Az bizony eszement sok. Pláne, ha elárulom, hogy ez bizony egészen egyértelműen az előző posztban említett K&N légszűrőre vezethető vissza, amit hála a magyar autóalkatrész kiskerek pofátlan árainak, ebay-ről sikerült beszereznem, szállítással, minden lópacif@szával együtt 12700 jó magyar forintért. (Szemben a hazai 18000 + szállítással).
Na szóval 12700 Ft / 1.9 = ~6700 autópályakilométer alatt megtérül az ára, és közben még jobban is megy a gép - vagy legalább a jobban menés érzése megvan :P
 
 
Hadd idézzek egy kicsit egy korábbi posztból:
 
A fogyasztáscsökkenést nem fogom érezni, ebben szinte biztos vagyok. Ez egy amúgy is elég precíz kis gép, olyanoknál szokott látványos lenni, akik - jellemzően amcsi - böhömnagy motorokkal szerelt gépekkel járnak. 
 
Szerintem zsírság van.
 
 

Címkék: offtopic fogyasztás kalkulátor benzin költség megtérülés

 2011.04.20. 10:07

Na tegnap este végre beszereltem a káundencsi-szürcsit. Reggel nem sikerült, mert az az egyetlen csavar ami tartotta olyan brutál meg volt húzva, hogy kellett hozzá valami normális kulcs, ami meg nem volt a farzsebemben. Szóval este bepakoltam a szűrőt, szépen rá a házra a matricát, hogy kéretik nem kicserélni, mert ez egy one million mile filter.

Aztán csak nem bírtam ki, mentem egy kört Budaörs felé a pályán, szigorúan 4000 fölött tartva a fordulatot, meg a tök üres fel/lehajtón 20-ig lassítva, hogy legyen honnan gyorsítani. 

A tapasztalat?
Szépen felpörgő motor, egészséges hang, érzésre élénkebb gyorsulás, mozdulatlan átlagfogyasztással.

Persze, gondoljunk bele ebbe egy kicsit. Ennek nagy része vagy picológia, vagy nem. Vagy beképzelem magamnak, hogy jobb, vagy tényleg jobb. A mozdulatlan átlagfogyival meg az a helyzet, hogy így az eddigi 200km-re amit mentem a tankból, hogy most ráhajtottam 20-at, az kb akkor látszott volna meg ( = moccant volna egy tizedet az átlagmérő ), ha ez alatt a 20 km alatt vagy egy teljes literrel többet / kevesebbet eszik.

Szóval azon kívül, hogy tegnap örömködtem egy sort, igazából még nem tudok érdemben nyilatkozni :)

Címkék: offtopic benzin

 2011.04.18. 21:23

Hájippiájjéé. Megjött végre a külföldiából rendelt hájperformansz légszűrő. Korábbi posztokban már említettem, ez a kulcs összetevő amit terveztem még az etanol átalakítás előtt beépíteni. Merthogy ugye egy ilyen szűrő több levegőt ad a motornak, amitől az gyorsabban tud felpörögni, élénkebb lesz, és egyes modellek esetében teljesítmény növekedés és/vagy fogyasztás csökkenés is tapasztalható. A fogyasztáscsökkenést nem fogom érezni, ebben szinte biztos vagyok. Ez egy amúgy is elég precíz kis gép, olyanoknál szokott látványos lenni, akik - jellemzően amcsi - böhömnagy motorokkal szerelt gépekkel járnak. Hallottam már 1.5 literes csökkenést is, igaz egy kicsit idősebb 7-es bömbi tulajtól. Mármint a bömbi volt az idősebb, nem a tulaj. Na mind1 :P Meg a bömbi nem is amcsi. De a K&N meg az, és az oldalukon sok amcsi kocsival példállóznak

nadeösszevisszacsapongok

Szóval hogy miért kell ezt még etanol átalakítás előtt?
Egyrészt, hogy legyen mihez mérni a motor élénkséget, meg az esetleges szűrőcsere utáni fogyasztás változást. Aztán ott van még az is, hogy egy átalakítót, akármilyen kifinomult is, azért kell finomhangolni, azt meg szerintem jobb akkor megejteni, mikor már a kocsin motorikusan nem változtatok, még ilyen kismértékben sem.

 

Címkék: offtopic mérés benzin

 2011.04.14. 12:10

Küldeném ezt a cikkek azoknak akik esetleg a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar borulásától tartanak a megugró bioetanol fogyasztás miatt... meg mindenkinek aki szereti :)

-cikk-

Egyébként továbbra is áll a kérdés a sötétzöldek felé:
Azt mondjátok, hogy ne tankoljak bioetanolt, mert az rossz. Tankoljak inkább benzint?! Az jobb?!

Ne mondja már nekem senki, hogy NEM megújuló energiaforrást használni jobb, mint legalább részben megújulót.

A másik szokásos "éhenhalunk" érvre a cikken kívül még ezzel a gondolattal válaszolnék:
És ha elfogy az olaj, akkor vajon nem halunk éhen?

Címkék: etanol bioetanol tévhitek e85

 2011.04.07. 15:06

A havi nyerőszám a 7-es. Ezt a számot mutatja az átlagfogyasztásmérőm a műszerfalon. Mindegy mit csinálok. De tényleg mindegy. Na jó, ha tankolás után nullázok, és padlógázzal indulok a kútról, akkor vagy 10 másodpercre felugrik 18-ra, de ennyi. A munkábajárós napi út is hét, meg a hétvégi autópályás 130 is hét. Kisebb eltérések elő tudnak fordulni, pl belvárosban araszoláskor felkúszik 7.5-re, de pár kilométerrel később visszasimul. Ugyanígy, ha autópályán óra szerint megyek 130-at - ami kb 125, akkor 6.8.

A lényegen igazából  nem változtat, az bizony fixen hét és kész. Vagy mégsem? Gondoltam csak nem hiszek én annak a kis számlálónak így vakon. Utánaszámoltam, és be is jött a kis lódítás: hét és fél az :) ... ami egyébként városban bőven várakozáson felüli ( ... vagy hát aluli :P ) extrém kurvajó adat, autópályán meg simán okés.

Merthogy ugye Tütü városban 10, pályán 8.7 volt amíg benzint evett. Nem tagadom, hogy a kis Civic nem gyorsul úgy, mint az Accord, de valamit valamiért. Mielőtt megkapnám, hogy micsoda fillérb@szó vagyok, azért elmondanám, hogy egyrészt az Accord kanyarsebessége sehol, de még a láthatáson sincs a Civic-hez képest, másrészt Pusztító egyelőre még csak benzint pusztít és nincs benne sportlégszűrő, amik azért nagyot tudnak dobni az érzésen, és megkockáztatom, hogy a gyorsulási adatokat igencsak pariba tudják hozni a 133 pacis / 179Nm-es 1315kg-os Tütü és a 110 pacis / 154 Nm-es 1145kg-os Pusztító esetében.
 
Jah, kanyarsebesség. Ismerjük a Lágymányosi híd Budai végét? Ahol derékszögben kell nyomni egy balost tábla szerint 30-cal? Itt egy gugli link róla menetiránnyal szemben: mapslink. Szóval egy kihalt estén próbaképpen bedobtam a járgányt ezen a lehajtón a szűkebb ívre 60-nal, gondolván, megnézzük mennyit sodródunk a kanyar végéig - hely van bőven, max két sávon kanyarodunk. És mi lett? Semmi! Úgy befeküdt 60-nal abba a kanyarba hogy csak pislogtam. Egy kurva nyikkanást nem hallottam a gumik felől, pedig valami négyévszakos korcsok vannak rajta (BridgeStone Potenza RE88).
 
Honda futóműmérnökség megalájk van :D

Címkék: offtopic teljesítmény költség

süti beállítások módosítása