2011.03.29. 16:31

Lassan két hete, hogy az új pusztító nálam lakozik. Egyelőre kb 200 km városi kilométert tesz ki a közös múltunk, az is nagyrészt a szokásos munkábajárós napi 10km oda, 10km vissza. Ebből a 10 km-ből ... (pilla gugli mapsz elő, mérek) ... 4 vagy 7 km (attól függ merre jövök) a 6-os úton tevődik meg, 60-as 70-es táblánál, ami nemigen mondható városi közlekedésnek. Lényeg a lényeg, Pusztító étvágyát nemigen lehet elmozdítani a 7 literről, se le, se föl - ha hihetek persze a fedkomp adatainak. Hondásbácsi - az előző tulaj - szerint nyugodtan elhihetem amit mutat, úgyhogy most örülés van. Igaz, hogy ez nem város, mégis Tütü, az öreg Accord itt 10-et simán benyomott, etanolból meg 13-mat, ha rossz helyen tankoltam, vagy piszok hideg volt, vagy a kettő kombinációja, akkor akár 14-et is.

Az a terv, hogy pár hónapot még tesztelés jelleggel várok az átalakítással, hogy tudjam, mégis mihez mérjem az etanolos menetteljesítményt meg fogyasztást. Pusztító állítólag pályán is megelégszik 6.5 - 7 literrel, de hallottam már 8-at és 5.5-et is. Meglássuk.

A tesztidőszak vége felé első lépésben Tütühöz hasonlóan Pusztító is kap egy jó kis K&N stock replacement légszűrőt. Ez azért jó, mert több levegőt kap a motor, de mivel a gyárival egyező méretű, nem kell átalakítani semmit. Egyszerűen, ahogy egyébként is cserélné az ember, pár csavarral kiszedjük a régit, helyére a K&N és kész. Ezután az éves szűrőcsere helyett egy éves szűrőtisztítás lesz a procedúra. Mit várunk ettől? Nos, alacsonyabb fogyasztást már biztosan nem, - szerintem ennél lejjebb már nincs :) - viszont vehemensebb gázreakciót és élénkebb felpörgést igen. 

Miért nem direktszürcsi? A direktszűrő egyrészt vagy a motortérből szívja a forró levegőt, aminek senki nem örül (erőtlenség, magasabb fogyasztás), vagy lukat kell neki vágni a mottetőn, vagy elcsövezni a lökösig, vagy valahova, ahonnan hideget szívhat, ezek viszont már komoly átalakítások, és persze drágák is. Szóval inkább nem.

A következő lépés egy E85 átalakító. Jelen állás szerint egy E85power a kiszemelt áldozat.
Marketing rizsa nincs, szóval nem is nagyon indoklom a dolgot, én ezt választottam, és kész :) Körbekérdezgettem, találtam pár embert ilyen-olyan fórumon akik ugyanilyen kocsival és átalakítóval próbálkoztak. A várható túlfogyasztásom 30% körül lesz, ami pontosan olyan, mint Tütü esetében a BioETUN-nal. - Tüdümm-csüssz! -

Szóval mivel a kis Pusztító elég szép fogyasztási adatokat produkál, és emellett várhatóan nem túl jó túlfogyasztási mutatókkal rendelkezik, nem sürgetem az átalakítást... persze pár plusz kis forgató-nyútonnak azért örülnék :) Tudom, legyen elég a 154Nm egy egyhatostól, de hát ha egyszer van ott még!

Címkék: fogyasztás átalakítás teljesítmény etanol bioetanol e85 bioetun e85power

 2011.03.24. 17:44

A Lotus előjött egy olyan fejlesztéssel, amit nem is igazán értek, hogy nem próbálták már meg korábban. Adottak ugye az elektromos autók, amik közül a legzsírabbak is maximum 100-200 km-t képesek megtenni egy töltéssel, és akkor igencsak tojásos gázpedállal közlekedtünk. A legkirályabb ilyen autó mostanság szerintem a Nissal Leaf. Ez az első olyan elektromos autó ami már normális méretű, jobban megy, mint egy hagyományos csiga és még értelmesen is néz ki. Városi környezetben ez verhetetlen. Még talán a nagyiig is kitart a szufla, ha nem száguldozunk, és a nagyi mondjuk 50 km-en belül lakik. Na jó legyen 100, de akkor 8 órát anyósékkal kell tölteni, mert bizony háztáji 16 amperről kb eddig tart egy töltés.

És mi van ha nagyi 200-300 km-re lakik? Esetleg egy másik országban? Az bizony szar ügy. Kiépített gyorstöltő hálózat egyelőre csak az egyesült királyságban van, ott viszont brutálisan fejlesztik, de ha tippelnem kellene, nálunk mikor lesz, valahova a 10 év és a soha közé saccolnám.

És itt jön amit a Lotus kifejlesztett. Egy icipici motor, generátorral egybeépítve, zéró mechanikai kapcsolatban az autó hajtásláncával, ami kizárólag az akksi töltésére hivatott. Miért is jó ez így? A motor generátorostul, mindenestül mindössze kb 50 kg. Sok? Milyen nehéz is egy hagyományos motor? A trabit meg a kispolákot leszámítva valahol 150 és 300 kg között. De hát ott van az elektromos autó hatalmas akksija. Naja, de ha itt ez a kis motor, akkor igazából nem kell annak olyan hatalmasnak lennie. Érezzük a zsírság faktort? Filózzunk még egy kicsit ezen a vonalon. Pesszimista feltevéssel azt mondhatnánk, hogy jól van, de ha csökkentjük az akksi méretét, csökken a tisztán elektromosan megtehető út hossza is. Ez igaz is, csakhogy cserébe egy olyan "range extender" áll rendelkezésre, ami ugyan benzinüzemű, mégis a fogyasztása töredéke egy "igazi" motornak. Hogy miért? Ez a motor állandó fordulaton üzemelhet, hiszen nincs mechanikai kapcsolat a kerekekkel, csakis akksit tölt, így pedig sokkal jobban ki lehet mérnökölni, hogy hogyan kell azt a motort úgy megépíteni, hogy mindig optimális közeli fordulaton dolgozhasson - jelen esetben 1500 és 3000 között. Ebből következik még a várható élettartam brutálissága is. Gondoljunk bele. Egy motor, ami csúcsra járatva sem pörög többet 3000-nél, és soha, de soha nincs gyilkos túráztatás, hirtelen visszaváltás, stb.

Örök élet, gazdaságos működés, kis tömeg és fizikai méret... mi kell még?
Megmondom: E85!

... dobpergés ... VAN E85! A Lotusnál erre is gondotak, ez az icipici erőforrás FlexFuel!

The engine architecture and engine management system are designed to offer flex-fuel capability to allow the engine to run on renewable alcohol fuels.

Címkék: teljesítmény etanol bioetanol e85

 2011.03.19. 17:08

Anno, mikor etanol átalakítót kerestem, nagyon jó lett volna egy táblázat, ahol össze van szedve ki mit tud. Viszonylag hamar rá is találtam erre:
http://www.nkbenzinkut.hu/oesszehasonlito-tablazat.html. Csakhogy azóta telt-múlt az idő, átalakítók jöttek-mentek, fejlődtek, de sajnos a táblázat nem változott. Gyors levélváltás után kiderült, hogy a táblázat szerkesztője nem is tud róla, hogy övé az ország egyetlen igazi ilyen weboldala, ígéretet is tett, hogy igyekszik frissíteni a rajta levő információkat. Sajnos - gondolom időhiány miatt - ez azóta sem történt meg.

Idő közben nekem is szöget ütött a fejembe a dolog. Ezt akár megcsinálhatnám én is! És akkor már legyen igazi webkettes! Lehessen új etanol átalakítót felvinni, lehessen az egyes E85 kitekről véleményt írni, lehessen megmondani, hogy milyen autóval, mekkora motorral, milyen plusz fogyasztást produkáltam, stb. Olyasmire gondoltam, mit a totalcar népítélet. (Ha esetleg eddig nem ismertétek, melegen ajánlott olvasmány autóvásárlás előtt. Eddig a család összes "újkori" kocsijának kiválasztásában szerepe volt.)


Lényeg a lényeg, a gyermek megszületett:

E85 kit összehasonlító táblázat: http://e85kutak.info/osszehasonlito_tablazat.aspx

E85 kit népítélet: http://e85kutak.info/nepitelet.aspx


Használjátok egészséggel, és írjatok jó sok ítéletet, mert igazából a "nép" dönti el, melyik átalakító jó, és melyik nem az.

 

... mert a közösségi webfejlesztés királyság! :D

 

Címkék: közösség átalakítás etanol bioetanol e85 hunflex bioetun átalakított autó e85power

 2011.03.18. 23:59

Igaz, a blog egyik alapelve, hogy nincs marketing rizsa és részrehajlás, de talán most az egyszer kivételt tehetek, főleg, hogy offtopic a téma. Adott az a bizonyos 18 éves járgány - a blog főhőse. Nem mai darab már, az együtt töltött három év alatt hozzászoktam, hogy tütü bizonyos pontokon kicsit több odafigyelést igényel egy fiatalabb autónál. Nem túl veszélyes dolgok ezek, de azért van köztük egy-egy, ami valamivel komolyabbnak hat.
Az egyik ilyen a kormányszervó. Ebből szépen lassan könnyezik az olaj. Semmi gond nincs ezzel, csak időnként rá kell pillantani a folyadékszintre, és utánatölteni fél decit, ha úgy látjuk lecsökkent.
A másik odafigyelős történet a motorolaj. Ez talán komolyan hangzik, de mint az utolsó műszaki vizsgával egybekötött zöldkártya vizsgálat is kimutatta, igazából nem az. A gép nem megeszi az olajat, inkább csak valahol - a szervóhoz hasonlóan - egészen lassan kikönnyezi magából. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy miután egy napot áll a járgány, megjelenik alatta a szokásos kis "üzemi olajcsepp". Ez így megy már mióta nálam van. A csepp mérete nemigen változik... azaz nemigen változott, egészen máig. 

Az előző posztban említettem, hogy pár napja volt egy olajcsere. Azt viszont nem mondtam, hogy egy nem túl drága és nem túl olcsó olajat választottam, méghozzá - bedőlve a marketing rizsának - egy olyat, amit kifejezetten sokat futott kocsikhoz fejlesztettek ki. Na persze ... gondolta Stirlic.
Pedig IGEN!

Az a nagy helyzet, hogy az üzemi olajcseppem bizony szőrén-szálán eltűnt!
Örülés volt ám, nem kicsi, mikor ezt konstatáltam :)

A konkrét olaj amit használtam a Valvoline MaxLife 10w40. Azért írom le ezt így kerek perec, mert ekkora pozitív csalódás után azt mondom, akinek idősebb kocsija van hasonló üzemi-cseppel, annak egy próbát egészen biztosan megér a dolog.

Itt még megjegyezném, hogy a Valvoline szerint a "sokat futott" azt jelenti, hogy 100000-nél több van benne... hehe, akkor a 284000 az minek számít? :)



Címkék: offtopic

 2011.03.16. 18:13

Új etanol pusztító születik!

Tütü eladó sorba került, helyette érkezik egy igen szép 5 ajtós kis civic.

No de ITT álljunk meg egy szóra! Civic? WTF?

Honnan jött ez a soksok utódkeresős poszt után? Az a helyzet, hogy olyan érveket sikerült felhoznia ennek a konkrét példánynak, amit igen nehezen tudnának überelni a vetélytársak:

~80 000 km;
6 éves kor;
törésmentes;
tökéletes motor, váltó, kuplung, kipu;
hibátlan karosszéria;
friss nagyszervíz tárcsákkal;
friss műszaki, vezetett szervízkönyv;
téli-nyári szett;
korrekt ár;

 

És a legmeggyőzőbb érv: 
Honda márkakereskedésből, Honda szervízes, autószerelő tulajdonostól.

Ugyan mit kérhetnék még? :)
Esetleg egy Type-R, ugyanilyen paraméterekkel :P

 

 

Címkék: offtopic átalakítás etanol e85 átalakított autó

süti beállítások módosítása