2011.06.11. 17:29

Tegnap a kedvenc fa--sííííííííííííp--ci Savoya Agip ki merte írni, hogy 299.9... egy tetves liter E85. Ez még nem baj, mert lesz@rom, nem tankolok ott, a baj az, hogy ez húzza a többit is.

"Jah, hogyha az ország legnagyobb bioetanolra is szakosodott kúthálózata azt mondja, hogy 300, akkor én meg azt mondom 300 mínusz X." - az a gyanúm, így megy ez. Nagyon kevés kivétel van. Index fórumon már többször emlegették a kollégák a gátéri meg az egyik érdi kutat, ami egyébként nem kicsit meglepő módon ENI kút, ami meg valahogy az Agip csoport tagja, vagy fordítva. Az előbbin 265, az utóbbin 270 Ft egy liter E85, ami igencsak messze áll a 300-tól, és valószínűleg még így is tisztes hasznot hajt az adott kútnak. Legutóbb Taszi bácsinál tankoltam 284-ért, én még abban a hitben éltem, hogy 280, aztán épp ma kipróbáltam a hajdúböszörményi magánkutat, ahol 286 volt. 

A böszörményi kút amúgy elég vicces, kicsit napirajz jellegű Gébics presszós, csak ez benzinkút :) Egy darab megtermett bajszos parasztbácsinak látszó jóember a kutas, kint nincs senki, bent pedig támasztják a kutat, a helyi kantárosgatyós mezőgazdászok és szürcsölik a presszókávét. Barátságos kis életkép.

Szóval az van, hogy számolgattam. Ez már a második tankolás mióta 25% etanol van a tankban, és hát nem vagyok elájulva az eredménytől. A plusz lovakat meg nyútonékat ilyen kis aránynál még nem érzem, a plusz fogyasztás viszont kb 10%.

Egy kis matek.
375 Ft-os benyából a feljegyzések szerint pályán 7.6 liter kell - korábbi K&N sikersztori a fél liter mínuszról valahogy úgy látszik csak ideiglenes volt. Ez 2850 Ft 100 kilométerre.
375 Ft benya 75% és 284 Ft E85 25%-os arányban pályán 8.35 liter. Az 593 Ft E85 és 2348 Ft benya. Összesen 2941 Ft. Azaz ilyen keverési arány és árak mellett 100 kilométeren 91 Ft-ot veszítek a benzinüzemhez képest. Hát mit mondjak, nem örülök.

DE álljunk meg itt egy szóra. Én magam fejtettem ki valamelyik korábbi posztban, hogy hallottam már nem egy kollégát szidni az etanolt, az eszement túlfogyasztás miatt, mikor felesben járt. Az a helyzet, hogy ez egy ismert jelenség. Ha átalakító nélkül hajtja az ember a lovakat, kb lehetetlen megjósolni, milyen túlfogyasztást fog eredményezni egy adott keverési arány, és persze átalakítóval sem feltétlenül lineáris a skála. Azaz, az hogy most 25%-os arány mellett 10%-kal eszik többet az autóm, nem azt jelenti, hogy 100% E85-öt tankolva 40%-kal fog többet enni. 

Akkor most ezt miért is jó nekem? A válasz a fenti matek mellett láthatóan az, hogy pénzügyileg nem jó, egy kicsit sem. Viszont az átalakító-mentes időszak részemről arra lett kitalálva, hogy az esetleges szűrőeldugulás kijöjjön a gépen, ahogy kijött az az jó öreg Accord esetében is. Csakhogy a két gép között van jó 200 000 km különbség, így talán nem is meglepő, hogy ez a jelenség a kis Civic esetében nincs. Örülés van.

Szóval most az van, hogy kiderült, üzemanyagszűrő cserére várhatóan nem lesz szükség, az már így egy-kétezer kilométer alatt előjött volna. Akkor most jön a következő fázis. Alakítsuk át a gépet! Vagy mégsem? Egy kis dilemma zajlik a kis fejemben. Igencsak elszálltak az árak, viszont a plusz pacik meg jól esnének, meg persze a zöld dolgok sem hagynak teljesen hidegen. Akkor meg most mi legyen?

Ezzel a kis rímmel zárom mai soraimat, további szép hétvégét mindenkinek :) Kerüljétek az Agipot :P

Címkék: fogyasztás kalkulátor átalakítás benzin teljesítmény benzinkút arány költség etanol bioetanol e85 megtérülés üzemanyagszűrő

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr642975689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása