2010.09.30. 11:00

Már egy ideje trend, hogy bár az E85-nek csak 15% benzin, mégis folyamatosan emelkedik az ára. Az érdekesebb dolog az, hogy akkor is, ha a benzin ára csökken. Ez történt a héten is.

Miért van ez?
Mert miért ne? Új dolog, új termék egyre növekvő kereslettel, így a szokásos piaci jelenségek alapján, ez történik. Egyre több kút ragadja meg az E85 fonalat, és mivel még mindig sokkal olcsóbb a benzinnél, azt gondolják,
"Hmm, miért ne adhatnám 5-10-15 Ft-tal még drágábban?"

Hát azért b@ssza meg, mert most már nincs messze az a helyzet, mikor az etanolos túlfogyasztást is beleszámolva, egyszerűen nem hogy spórol az ember, hanem még rosszabbul jár, mintha csak benzint tankolna. Pont most csekkoltam a kalkuklátorral (http://e85kutak.info/kalkulator.aspx), és ha Agip-hoz megyek tankolni, ami híresen drágán adja az etanolt, mert megteheti, mert nagy és országos hálózata van, szóval ha náluk tankolok 255-ért, benzint meg 330-ért, akkor a 30%-os túlfogyasztásomat beleszámolva 100 km-en 13 Ft veszteséget termelek.
Ez nem nagy veszteség, de veszteség.
Ez persze extrém példa. Az hatlábú kutya adja a legdrágábban az etanolt, a 330-as benzin meg a legolcsóbbak közé tartozik, de így sajnos az van, hogy sok embert eltántorít az átalakítástól. Ja igen, átalakítás. Akkor most még fizessen az ember súlyos tízezreket, hogy aztán talán, de csak talán egy picit jobban járjon?

Lassan eljutunk odáig, hogy csak a "zöldek", meg a "nagy magyarok" tankolnak belőle, mert a tudat, hogy megújuló energiát használsz, és támogatod (erősen támogatod) a magyar mezőgazdaságot és feldolgozóipart, szóval ez a tudat talán megéri.

Sebaj, remélem jön még (hatlábú) kutyára kamion. Ha minden igaz, és ez a trend folytatódik, akkor most jön az a rész, mikor az elszállt árak miatt csökken a kereslet, amivel csökken az ár, ami miatt nő a kereslet, amivel nő az ár, aztán végtelen ciklus, remélhetőleg egyre kisebb kilengéssel.
... és a végén a piac kikalkulál magának egy használható literenkénti árat, amitől mindenki boldog :)

Címkék: fogyasztás kalkulátor benzinkút költség etanol bioetanol e85 megtérülés

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr942620213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása