2011.05.23. 11:54

Eljött az idő. Majdnem két hónap méricskélés után végre rászántam magam. A kis Civic ma kapott a gyomrába 5 liter bioetanolt. Nem sok, tudom, de átalakítás nélkül, kezdésnek nekem elég. 55 literes a tank, akkor ez azt jelenti, hogy kb 9%-os aránnyal autózok. Egyelőre sem pozitív, sem negatív fejleményekről nem tudok beszámolni. Persze, hogy nem tudok, mert eddig kb kettő egész kilométert sikerült megtennem ezzel az eleggyel :) Estére ez a szám várhatóan meghatszorozódik. Úúúúúú, az már 12 km! Na szóval, most komolyan. Az a terv, hogy most kb egy hétig így járkálok, amitől valószínűleg az ég világon semmit sem fogok érezni. Sem fogyasztásban, sem dinamikában, sem sehogy. Aztán következő héten kicsit emeljük az adagot, mondjuk kb 25%-ra, és várunk. Közben utánanézünk hol van a kocsiban az üzemanyagszűrő, és hogy ki tudjuk-e cserélni házilag, ha nem akkor érdeklődünk a környékbeli, meg a kedvenc Honda szervizeknél, hogy mi mennyi.

Mert ugye azt tudjuk, hogy aki bioetanolt kezd tankolni, számolnia kell azzal, hogy az üzemanyagszűrő rövid úton eldugul? Ugye?! Ezt már párszor említettem, de sosem lehet elégszer. Ez nem hiba, ez tulajdonság. A bioetanol feloldja - nem, nem a gumialkatrészeket - az üzemanyag-rendszerben az évek alatt lerakódott trutyit. A trutyi szépen eljut a szűrőig, a szűrő pedig teszi a dolgát, és megállítja a gyilkos trutyit, az viszont gonosz módon bosszúból eldugítja a szűrőt. Így működik ez kérem szépen, erre számítani kell, idősebb és ukrán benzinnel tankolt autóknál főleg.

A kis Civic nem számít túl idősnek, remélhetőleg keleti benzint sem kapott nagyon, így nem feltétlenül lesz szükség ilyen beavatkozásra, de jobb félni, mint megijedni.

Szóval a terv. Ha megugorjuk a 25%-os lécet gond nélkül, akkor még kedvtől függően felmegyünk 30-40% környékére, vagy ha éppen úgy jön ki a dolog, akkor irány az átalakító műhely.

Kalandra fel!

Címkék: etanol bioetanol e85 üzemanyagszűrő

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr272925789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása