2011.11.01. 11:35

Europa.eu - az Európai Unió hivatalos oldala. Itt találtam rá erre a dokumentumra.

A következő kis szösszenet a 2.5-ös pontból való:

 

2.5 A túlkompenzáció elkerülése

(6) A támogatás összege megegyezik az ólommentes benzinre kivetett jövedéki adó mértékével Magyarországon, amelynek összege 103,5 Ft literenként. Annak bemutatása céljából, hogy a bioetanol jövedékiadó-mentessége csupán az előállítási költségek és a piaci ár közötti különbséget ellentételezi, a magyar hatóságok a következő adatokat közölték a Bizottsággal:

(7) A benzin átlagos piaci ára a 2006. január 2-a és 2006. június 12-e közötti időszakban jövedéki adóval és ÁFÁ-val együtt 272,60 Ft volt literenként, illetve 227,20 Ft literenként ÁFA nélkül. Az E85-re ugyanaz a 20 %-os ÁFA érvényes, mint a benzinre.

(8) A bioetanol előállítási költségei jövedéki adó és ÁFA nélkül Ft-ban literenként a következőképpen alakulnak :

eu_flag_34b.jpg
Nyersanyag 125
Feldolgozás 40
Logisztikai szempontok 25

Energiatartalom korrekciós tényezője (34 %) 64


Összesen 254


(9) Mivel a bioetanol előállítási költségei meghaladják a benzin piaci árát, a magyar hatóságok azzal érvelnek, hogy a jövedéki adó teljes mentessége nem vezet a bioetanol túlkompenzációjához.

(10) A magyar hatóságok vállalták, hogy évente felülvizsgálják az E85 előállítási költségeit és összehasonlítják azt a benzin piaci árával. Az eredmények alapján éves ellenőrző (monitoring) jelentést készítenek majd a Bizottság számára. A magyar hatóságok vállalták továbbá, hogy szükség esetén kiigazítják a jövedékiadó-csökkentéseket annak a helyzetnek elkerülésére, hogy az adócsökkentés meghaladja a bioetanol előállítási költségei és a benzin piaci ára közötti különbséget.

 

Itt van tehát leírva feketén-fehéren, ha azt akarjuk, hogy pontosan ugyanannyit fizessen az autós E85-tel, mint benzinnel, akkor 34%-os plusszal kell számolnunk, és ez alapján megállapítani az E85 árát.

Az előző posztban kicsit kikacsintottunk Svédország és Franciaország felé, ahol hajszál pontosan 43% a különbség az E85 és a benzin ára között - nem elírás: 43 és nem 34. Náluk valahogy nincs probléma abból, hogy "túl van kompenzálva". De mindegy is tekintsünk el ettől, és tartsuk magunkat a fentebb idézett dokumentum 34%-ához. Az egyszerűség kedvéért legyen a benzin ára 400 Ft. Ekkor a fentiek alapján az E85 ára 299 Ft kellene, hogy legyen. Pont úgy ahogy az előző áremelés előtt volt, és persze akkor még a Koszorús-féle adóemelés sehol sincs.

Kutakodok tovább. A fenti idézett dokumentum ugyanis 2006-ban született. Sajnos egyelőre nem tudom, változott-e azóta az EU álláspontja, az ős-alkesz svédek árpolitikáját elnézve viszont gyanítom, nem sokat.

Címkék: közösség fogyasztás alternatív energia etanol bioetanol e85 greenpower e85 bioetanol kalkulátor EU Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr713344435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása