2010.07.21. 11:43

Kész van. Most már tényleg. Sikerült úgy beállítani a kis etanol átalakítómat, hogy már csak ritkán, de tényleg nagyon ritkán zizzen meg az alapjárat, az is csak alkalmanként az indítás utáni pár másodpercre, azután atomstabil. Ezt azzal sikerült elérnem, hogy a felmelegedési időszak hosszát megemeltem 30-ról 60 másodpercre. Ezáltal a "Majdnem tökéletes - etanol átalakító beállítva" posztban szereplő első grafikonon látható a felmelegedési fázist követő röcögés eltűnt (a narancssárga csík esése után lila mocorgása).

A 17%-os E85 túldúsítás mégsem volt nyerő. Elmegy vele a gép, de valahogy érződik hogy nem az igazi. És egy másik "árulkodó jel", hogy az egyik utamon kigyulladt a a check engine lámpa. Autó megállít, gyújtás le, gyújtás vissza, hibakód törölve :) Azért ezt mégsem forszíroznám hosszútávon. Visszaállítottam az eredeti 22%-ra.

Címkék: etanol bioetanol e85 dúsítási arány átalakított autó

 2010.07.20. 18:52

A napokban az etanol kúthálózatot és a térképet böngészve egy érdekes problémára lettem figyelmes. Autópálya mellett nincs olyan kút, ami E85-öt árul. Ez így biztosan nem igaz, hiszen Budaörs felé az M1-M7 közös szakaszán az autópálya fölötti körfogalomnál van egy. Igen, van olyan, hogy autópályatest fölött körforgalom. Aki még nem járt arra, érdemes megnézni ezt a nevezetességet. Igazából nem. Szóval ott van egy hatlábú kutyás kút, ahol van E85. Még az is lehet hogy mindkét oldalon van. De az hétszentség, hogy se az M6, se az M3 mellett közvetlenül nincs. Jee.
Következő hétvégén az utam Hajdúböszörménybe vezet. Oda-vissza benzinnel általában egy tankba szokott kerülni ez az út - nyilván nem 60 liter, de annyi, hogy már jelez a kis led, hogy fogyunk. Namost, mivel - az előző bejegyzésem alapján - legalább 20%-os többletfogyasztásra számítok, az a nagy büdös helyzet, hogy nem tudom megjárni oda-vissza. Valahol kell egy E85 kút.
Első opció: Debrecen. Oda-vissza 40km. Háttőőő, nem. Hmm. Van még egy magánkút hatvan közelében, de nem túl bizalomgerjesztő, hogy egy címen kívül semmit nem találtam róla. Vasárnap este jó eséllyel zárva.
Következő... az nincs. Ne már, bakker...
Megnézegettem a hivatalos magyar E85 beszállító weboldalán a kútkeresőt és lám, van egy Agip Polgáron 7-8 km-es kitérővel, de szintén címen meg GPS koordinátán kívül semmi. Sőt a többi közismert kútkeresőben sincs. Agip weboldal megnéz... üdvözlöm a marketingesüket, még az sincs feltüntetve, hogy egyáltalán árulnának etanolt. Nem Polgáron, hanem úgy bárhol. Nem lesz ez így jó, jártam már úgy, pont Agip-pal, hogy ki volt írva, hogy van E85, csak nem volt ár hozzá. Bementem megkérdezni, hogy mizu, közölték, hogy hát etanol az van a tartályban, de még nem adhatnak belőle, mert árazás alatt van. Gratulálok.
Szóval nem bíztam én annyira abban a keresőben, gondoltam inkább fölhívom az "ügyfélszolgálatot", csak tudják melyik kútjukon adnak biobenzint. Hááát, találtam egy egy telefonszámot. Föl is hívtam. Egy emberke saját nevén bemutatkozva, hallhatóan városi zajokkal körülvéve vette föl. Gyakorlatilag emberünk mobiljára volt átirányítva az Agip ügyfélszolgálat telefonszáma. Mindegy, megkérdeztem, van-e Polgáron etanol, mire kicsit meglepett hangon az a válasz érkezett, hogy persze, már régóta.

Kedves Holtankoljak, és POIplaza, zárkózzunk föl, légyszilégyszi :)

Címkék: fogyasztás etanol bioetanol e85 átalakított autó

süti beállítások módosítása