2011.02.24. 16:41

Ma ismét csalódtam egy jót, illetve szembesültem a szép magyar használtautó-piaci valósággal. Egy Leont és egy Passatot néztem meg, mindkettő szép állapotúnak hirdetett, mindkettő garanciális, és persze mindkettő megcélzott 1.8T motorral.

Az első versenyző a Leon:

Kívülről egészen jól néz ki, de nini, mi ez a kis turbónyomásmérő itt a műszerfalon? Hát az bizony a nagyon nem gyári turbóhoz tartozik, ami azért király, mert a gép megy mint a disznó a maga állítólagos 240 pacijával, és persze ilyen tények mellett, egészen biztosan nem taposták ki a lelkét... de.

A beltér kicsit kopottas, de közel 190 000 km után ez elfogadható. Az viszont gáz, hogy a kupplung ugyanúgy ultrakemény, mint a legelső Toledonál, amit megnéztem, azaz cserés. A tárcsák rendben vannak, a gumik is szépek. Motor indít, hangra rendben, de nini folyik az olaj a szűrő tövétől. Nem csöpög, folyik. Természetesen ezt kicserélik, mondá a kereskedő. Ez még ha azt nézem, lehet nem is olyan vészes dolog, simán lehet, hogy csak a szűrő tömítése engedett el és 1000 Ft-ból orvosolható... vagy nem. 

Kipufogó. Szép vastag cső végig, még nem a kretén kategóriába tartozó vég, és elég brutál - jó értelemben vett brutál - hang. No de valami kis sziszegés mintha lenne benne. És igen, a hátsó dob el van rohadva. Nem kicsit, nagyon. A dob előtt pedig kifúj.

Gari? Az van! 6 hónap. De mire? Hát motor, meg váltó... ennyi.

 

Következő páciensünk a Passat:

Kívül-belül egészen szép, de rommá kopott gumik vannak rajta, amiknél már csak a tárcsák kopottabbak. Komolyan olyan érzésem volt, hogy a következő fékezéskor átlyukadnak, annyira nincs már bennük anyag. Ha félbevágnánk, szabályos U profil lenne belőle. Vagy 3mm válla tuti volt.

Indításkor fura cincogás hallatszott vagy két percig, aztán elmúlt. Vezérlés csere... gondolta Stirlic. Némi olajgőz a motortérben, de mindegy, már tudtam hogy nem veszem meg.

Ó jajj, és mi az a brutális füst? Nem tudom, hogy sok nap hidegben állás után hogyan kellene beindulni egy 1.8T motornak, de azt elmondhatom, hogy a 280000-ret futott 18 éves Hondám kevesebb - sokkal kevesebb - füstöt ereget. Lehet nem 160000 az a 160000 amit az óra mutat? :S 

Még egy kis lengéscsillapító instant diagnosztika, manuális kézzel nyomkodós módszerrel... hááát, gyanús. Nem tetszős.

Gari? Oh, persze, 6 hónap! Mire? Motor meg váltó... Más semmi. Sőt, volt egy szép felsorolás a motor és a váltó részeiről, amik garisak, és ha jól emlékszem a turbó nem tartozott közéjük.

 

Napi ráadás versenyzőnk:

Állt még ugyanitt az udvaron egy A4 1.8T 1.3M-ért hirdetve. Már csak a vicc kedvéért is megnéztem. Gumik? Tárcsák? Olajfolt a kocsi alatt? Uggyan kérem, ennyiért? 

Viszont baromi kényelmes volt az ülése :)

 

Napi tanulság:

Kitűnő állapot? Gari? Lóf@sz!

Címkék: offtopic

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr192687812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása