2011.02.02. 16:23

Már párszor említettem, hogy várhatóan tavasszal érkezik az új etanol huszár. Nos a múlt hétvégén olyan hibajelenséget produkált a mostani gép, ami miatt kicsit előrébb hoztam a projectet. Utólag persze kiderült, hogy nem olyan nagy a baj, csak kicsit parázós volt, mikor autópályán nekiállt a jobb eleje zakatolni :S Bontó telefon, hangutánzás, gyors távdiagnosztika, felső csukló a féltengelynél, szereléssel együtt kb 30. Jól van mondom, meglátjuk, nem vészes, de azért mégis.

Szóval ma elmentem megnézni az egyik legszebbnek látszó Toledo-t amit találhat manapság az ember fia olyan motorral, amilyet szeretnék.

  1. az autó nem a kereskedőé, csak bizományiban van, így a weltautó gari nem érvényes rá - ez még nem para, nem is úgy készültem, hogy garis lesz
  2. az autó jobb hátulja idézem "szakszerűtlenül javítva" - ezt mondjuk baromira nem láttam rajta
  3. fossá kopott NYÁRIgumik a felnin, téli nincs hozzá
  4. vállas tárcsák
  5. brutálkemény kupplung, kereskedő szerint, ennyi kilóméterrel, ez bizony már ilyen - hozzátenném, az "ennyi kilóméter" összesen 87000, ami igazán nem sok
  6. éktelen sípilás indításkor - nem működik a főventi, ami a hűtő felé legyezi a hideg levegőt, kb 50-es tétel lenne állítólag
  7. diesel hang indításkor
  8. és a legjobb, műszaki: áprilisig...

Wow, ez kell nekem!*

 

*Nem!

 

Az egyetlen pozitívum, hogy megy mint a disznó, de ezt bármelyik megteszi ugyanilyen motorral. Jól van, mondom alszunk rá egyet. Igazából nem, én azt az autót baromira nem akarom, de igyekeztem nem elküldeni valahova a kereskedőt.

Következő lépés Csonti Car - Veszünk! - Azaz mindent vesznek aminek kereke van, még öreg kocsikat is. Egy kérdést megér tán, mit ér most Tütü. Begurul, megnéz. 80 ropi. Wtf?! Zsír gumik, etanol, 1.5 év műszaki, nemrég cserélt lengéscsillapítók, friss tárcsák és betétek? He? Na jó 150. Hát fakk.

Abból mondjuk jogos, hogy nem sokan keresik ezt a típust.

Hondabontó telefon, megyek zakatolóbigyót cseréltetni. Kiderül hogy a jobb első "döccenőn kicsit csattog" sem elhanyagolható jelenség, a kettő együtt akciósan 37 szerelve, mindennel. Ám legyen. Ha a Csontiék féle 150-nel számolok, és saját bevallásuk szerint 20%-ot dobnak rá minden kocsira, akkor az 180, de én remélem 200 fölött viszi el végül valaki, szóval ha ezzel a plusz kb 50-essel számolunk, akkor a 37 befektetés, már nem is olyan rossz. Teccik követni? Csonti itt és most megvenné 150-ért, én remélem 200+ -ért megy majd el, így a 37-es ráköltés még belefér, főleg hogy így nincs mi miatt szégyenkezni a kocsin, nyugodt szívvel adom át a kulcsokat, és nem sürgős az utód keresés sem. Simán lehet vele menni autópályán - otthagyni eddig sem hagyott ott sehol ( kopp, kopp, kopp ), az "új" veszélyforrás meg elhárult.

Este még megnézek egy Leont, ami képeken ugyan nem olyan szép mint ez a Toledo, de mint a fenti ábra is mutatja, ez baromira nem számít.

 

[Frissítés 2010.02.05]

Megnéztem azt a bizonyos Leon-t. Állat! A tulajon látszik, hogy tényleg nagyon vigyázott a gépre. Ő a második gazdája az autónak, az első pedig állítólag valami VW közeli szervízben dolgozott autoelektronika szerelőként. Ennek folyományaként került a kocsiba "néhány" apróság. Ezek nem feltétlenül nyerték el a tetszésemet, mindenesetre igényesen kivitelezett fícsörök. Ilyenekre gondolok, hogy utólag beépített kockás zászló számlapú pirosan világító turbónyomás mérő a gyári turbóhoz; csukott ajtók esetén is folyamatosan világító piros fény az ajtók alján és a kilincsek mögött; utólag a gyári intercooler-re szerelt extra ventillátor, ami bentről egy menő - szintén pirosan világító - fém rakétaindító kapcsolóval hozható működésbe, és a jelenlegi tulaj szerint a hatásfoka valahol 0 és 1% között lehet, de inkább az előbbi :) Aztán a motortér egyes elemei abszolút profin kékre (az autó szürke) lettek fényezve, valamint a hűtőmaszk a korabeli Cuprából származik. Került még egy kis chip (CSIIIP - https://www.youtube.com/watch?v=wTfdxU1JoEY 2:55-nél) - szóval kb 200 paci és senki nem tudja mekkora nyomaték.

Apróbb kavicsfelverődésből származó sérüléseket leszámítva, azt kell mondjam az autó piszokjó állapotban van. A motortérben sem olajnyomok, sem olajgőz, csak finom egészséges por -> nincs kisuvickolva, egyszerűen ilyen, ami tekintve, hogy a járgány közel 10 éves, elég jó teljesítmény.

És itt jön a buktató. Egy Seat fórumon kialakult gyors ismerettség alapján kikértem egy igazi Seat-Guru előzetes véleményét az autóról. Érkezett is a gyors és lesújtó válasz, amit ezúton is nagyon köszönök! 

Semmiképp ne vedd meg!

Kiderült, hogy ha 1.8T, akkor csakis 2003 utáni, egyéb esetben nagy valószínűséggel gatyaráköltős fennforgás lesz a vége, akármilyen jó állapotban is van épp az autó.

Utód szemrevétel 2.0 következik... várhatóan márciusban, ugyanis, ha nyitsz egy http://hasznaltauto.hu-t, meglátod, hogy az ország kvázi összes eladó használt autója kb 66000 járgányt jelent. A szokásos szám a 100 000-ret szokta közelíteni. Várunk.

Címkék: offtopic

süti beállítások módosítása