2010.12.17. 19:12

 

Péntek este van, épp tartok hazafelé - mármint haza haza, Pécsre. A furcsaság a dologban az, hogy ezt vonattal teszem. Hogy miért? Az történt, hogy erre a hétvégére egy jó magyaros disznóvágásra vagyok hivatalos a nagyszüleimhez, viszont sem öcsém, sem barátnőm nem tart velem egyéb elfoglaltságok miatt.
Tegnap konstatáltam, hogy ez bizony azt jelenti, hogy egyedül leszek a kocsiban. No sebaj, volt már ilyenre példa, ilyenkor bevett szokás, hogy megírom mindenféle egyetemi levlistákra, hogy megyek, van még x hely a kocsiban.Az üzemanyagköltség szépen eloszlik, mindenki jól jár. Én nyilván, mert keletkezik némi bevételem az úton, amit persze teljes egészében odaadok a következő kutasnak; aki velem jön az pedig azért örül, mert olcsóbban, gyorsabban és kényelmesebben utazik a vonatos megoldásnál. Az ötlet nem újkeletű, először az oszkár nevű útitárs keresővel próbálkoztam a levlisták mellett, volt is pár utasom onnan, ez volt talán az első ilyen jellegű magyar szolgáltatás, aztán persze a kezdeményezésen felbuzdulva lett még pár ilyen, mint például az utazzunk együtt. Lényeg a lényeg, most csak levlistákon hirdettem, azt is csak tegnap este. Ez, és talán még a "szerencsétlen" időpont az oka annak, hogy senki nem jelentkezett. Merthogy ugye jövő héten karácsony, ki akarna ezen a hétvégén is hazautazni, meg a következőn is. Ez van. Gyors számolgatás, kocsival kb 12000 oda-vissza + pályamatrica, vonattal 6000, mert még 26 éven aluli vagyok. Erre jött még, hogy szombat estére masszív havakat mondanak, szóval a kérdés eldőlt: vonat.

És itt jön a hiénizmus a dologban. Hogy is jön ki az a 12 ropi? Hát úgy, hogy autópályán jó esetben is 11 lityit bepuszil a kocsi E85-ből, ezt szorozzuk meg 400 km-rel, ami ha most belegondolok inkább 440, mert az M6 nem kis kerülőt tesz mire beér Pécsre; szóval ott tartunk hogy nagyságrendileg 45-50 liter, amit még szorozzunk meg mennyivel is? 257-tel! A kedvenc kutamon! 257-tel! Hát nem köcs... disznóság ez?
Hogy az egyik előző poszban kiszámolt 1-2 forint emeléssel ellentétben, amit az E85 benzintartalma és a benzináremelés indokol, kb 10 Ft-tal emelik?
Gondolom a forgalmazó, vagy a kereskedő, vagy nem tudom ki, aki megállapítja a kiskereskedelmi árat, úgy számol, hogy legyen meg mindig az a bizonyos lélaktani határ, a 100 Ft-os különbség literenként.
Csak arra nem gondol emberünk, hogy a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett ez a 100 Ft bizony százalékosan egyre kevesebb. Az autóm pedig, hiába magyarázom neki, csak nem hajlandó fix x forintnak megfelelő etanollal többet enni a benzinhez képest, ő bizony mindig százalékosan eszik többet.

Értjük a különbséget? Az árkülönbség százaléka, meg a túlfogyasztás százaléka lassan összeér.

Erre jön még az a jelenség, amire szintén etanolos kollégám mutatott rá. Az E85 ugye alacsonyabb hőmérsékleten ég, mint a benzin. Ebből az következik, hogy lassabban éri el a motor az üzemi hőmérsékletét, amiből pedig az jön, hogy a téli fogyasztás etanollal jobban megugrik, mint benzinnel. Ez persze nagyban függ az autótól és a használat módjától, de mindenesetre tény.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de komolyan fontolgatom, hogy amíg minuszok röpködnek, visszatérek benzin üzemre.

 

Címkék: fogyasztás kalkulátor hideg költség etanol e85 megtérülés

 2010.12.15. 16:09

Igazán nem szeretnék senkit megsérteni, de most már sokadszor fogalmazódik meg bennem, hogy én bizony egy szép napon úúúgy pofánb@sznék egy jogászt egy péklapáttal.
Kis hazánk jogalkotói ugyanis szemlátomást valamiféle üveggömbben, esetleg traktorbelsőben élnek. Az is lehet, hogy a hosszú évek becsületes munkájával összeszkuporgatott vagyonkából vett jacht fedélzetéről kommunikálnak valamelyik melegebb tenger kellős közepéről, postagalamb, esetleg palackposta segítségével. Ezekkel is úgy, hogy ahogy az iromány útjára kelt, rögtön hajóznak a következő Valamisztán partjára nehogy egy-egy visszacsatolás eljuthasson hozzájuk az alkotott csodával kapcsolatban.

Ha nem így, van akkor mondja már el valaki, hogy lehet az, hogy a gyakorlati élettel összeegyeztethetetlen, értelmetlen, és leginkább fos törvények születnek?

A biztosíték kicsapója most konkrétan ez a cikk:
http://www.etanolblog.hu/2010/10/par-liter-benzin-bekessegert_6225.html
Olvassuk végig, érdemes. A cikkben igazolódnak az előző posztban leírtak, azaz, hogy hidegben jól jön egy kis benzin a tankba. Arra viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a jelenség bizony részben hungarikum. Merthogy bizony a gyártó tud erről a jelenségről. Mielőtt fakkoló levelek hada indulna útjára, szólok, hogy akármilyen furcsán is hangzik nem ők tehetnek róla, és nem is tehetnek ellene semmit. Tömören: törvények és hatóságok írják elő, hogy nem lehet az E85 előállítása során annyi benzint használni, amennyit kellene, helyette "egyéb" denaturáló anyag használata kötelező, valamiféle alkohol meg jövedéki meg rossebtudja milyen baromságokra hivatkozva.

És a cikk végén a megoldás: amit a gyártó nem tehet meg, tegyük meg mi. Töltsünk pár liter benzint a tankba, és eljő a kánaán. Ez mennyire elvetemült értelmetlen barom jogalkotóra vall úgy mégis?

Azt hiszem megyek a pékhez lapátért.

Címkék: fogyasztás hideg arány etanol indítás bioetanol e85

süti beállítások módosítása