2011.05.30. 11:22

Eltelt a hét. Közben kiderült, hogy igazából csak 50 literes a tankom, így a múlt heti 5 liter bioetanol egész pontosan 10%-os E85-B95 arányt eredményezett. A fejlemények? Ahogy vártam: semmi. Valószínűleg egy mérőpadon meg lehetne állapítani, hogy igen, néhány százalékkal változott a fogyasztás, sőt még egy hangyaf@sznyit jobban is megy a gép, de az a helyzet, hogy nem érezhető. A következő lépcsőt holnap reggel tervezem megugrani.

A cél a 25%. Ez azt jelenti, hogy 12 és fél liter bioetanol kellene, hogy a tankban legyen. Közben figyelembe kell venni azt is, hogy a tankban most tanyázó 10%-os keverékből elfogyott valamennyi, így már nem 5 liter van a tankban, hanem...

Pozor! Uncsi száraz matek következik:
150 km-t mentem kb 7.5 literes fogyasztással, az 11.25 liter, aminek a 10%-a volt E85, ami 1.125 liter. Ez lejön az 5 literből, ami így 3.875 liter. Szóval hogy 12.5 liter bioetanol legyen a tankban, még 8,625 litert kell tankolnom.

Képzeljük el a szitut, ahogy Taszi bácsihoz behajtva, közlöm, hogy 8.625 liter E85-öt kérek szépen, a maradék meg benzin... Ok, legyen 8 és fél. Majd miután ez a 8 és fél becsorgott, jön "a maradékot tele benzinnel" szófordulat, minek hatására még 3 egész liter B95 legurul Pusztító torkán. Nájssz.
Na nem. Nem b@szunk ki az öregúrral, inkább kibírom most az egyszer és tankolok a közeli Agipnál. Ott lesz@rom hogy néz rám a pénztáros, többet nagyon úgysem lát :P
 

Címkék: fogyasztás mérés benzinkút arány etanol bioetanol e85 megtérülés

 2011.05.23. 11:54

Eljött az idő. Majdnem két hónap méricskélés után végre rászántam magam. A kis Civic ma kapott a gyomrába 5 liter bioetanolt. Nem sok, tudom, de átalakítás nélkül, kezdésnek nekem elég. 55 literes a tank, akkor ez azt jelenti, hogy kb 9%-os aránnyal autózok. Egyelőre sem pozitív, sem negatív fejleményekről nem tudok beszámolni. Persze, hogy nem tudok, mert eddig kb kettő egész kilométert sikerült megtennem ezzel az eleggyel :) Estére ez a szám várhatóan meghatszorozódik. Úúúúúú, az már 12 km! Na szóval, most komolyan. Az a terv, hogy most kb egy hétig így járkálok, amitől valószínűleg az ég világon semmit sem fogok érezni. Sem fogyasztásban, sem dinamikában, sem sehogy. Aztán következő héten kicsit emeljük az adagot, mondjuk kb 25%-ra, és várunk. Közben utánanézünk hol van a kocsiban az üzemanyagszűrő, és hogy ki tudjuk-e cserélni házilag, ha nem akkor érdeklődünk a környékbeli, meg a kedvenc Honda szervizeknél, hogy mi mennyi.

Mert ugye azt tudjuk, hogy aki bioetanolt kezd tankolni, számolnia kell azzal, hogy az üzemanyagszűrő rövid úton eldugul? Ugye?! Ezt már párszor említettem, de sosem lehet elégszer. Ez nem hiba, ez tulajdonság. A bioetanol feloldja - nem, nem a gumialkatrészeket - az üzemanyag-rendszerben az évek alatt lerakódott trutyit. A trutyi szépen eljut a szűrőig, a szűrő pedig teszi a dolgát, és megállítja a gyilkos trutyit, az viszont gonosz módon bosszúból eldugítja a szűrőt. Így működik ez kérem szépen, erre számítani kell, idősebb és ukrán benzinnel tankolt autóknál főleg.

A kis Civic nem számít túl idősnek, remélhetőleg keleti benzint sem kapott nagyon, így nem feltétlenül lesz szükség ilyen beavatkozásra, de jobb félni, mint megijedni.

Szóval a terv. Ha megugorjuk a 25%-os lécet gond nélkül, akkor még kedvtől függően felmegyünk 30-40% környékére, vagy ha éppen úgy jön ki a dolog, akkor irány az átalakító műhely.

Kalandra fel!

Címkék: etanol bioetanol e85 üzemanyagszűrő

 2011.05.09. 14:25

Az előző poszthoz kapcsolódóan felmerül a kérdés, hogy lehet az, hogy hatlábúék még mindig forgalmaznak bioetanolt?

Mindenki érzi, hogy piszok drágák, a kis instant facebook felmérésből is az derül ki, hogy általában az emberek már most sem igazán tankolnak náluk, hiszen értelmetlen. De ha nem vásárol senki, akkor mégis hogy? Hát úgy, hogy aki etanolos fórumokat, meg FB oldalakat búj, az tényleg nem vásárol, de mi a helyzet a többiekkel?

Apa fogja a családi kocsit, és beáll a kútra. 
"Nicsak, itt ez az enyolcvanöt. Már hallottam valahol, hogy azt lehet tankolni. Jéé és milyen olcsó is! Nosza!"

 

És innen két forgatókönyv lehetséges. Az első, jobbik esetben Apa bemegy a kutashoz és érdeklődik, hogy is van ez, mire a kutas azt válaszolja, hogy hát olyan 50-50%-ig el szokták bírni az autók. 

A rosszabb forgatókönyv, mikor Apa "Oh, hát jó lesz az, a Pista is azzal hajtja a Ladáját már mióta." - felkiáltással teletömi a tankot bioetanollal. Apa bemegy a kasszához, boldogan fizet, "Hiszen hát tuggya, hát száááz forint!?! Hát a hülyének is megéri!" 
Kocsiba be, alblakot le, mellettem a szőke Anyu. Indít, és hoppá, be is indul. Beindul, hiszen üzemmeleg a motor, és még van egy kis benzin is a rendszerben. "Niiincs itt semmi baaj, megy ezzz Anyukám!"

Majd másnap reggel, mikor Apa indulna munkába, na akkor jön a meglepi. Ez bizony nem röffen be. És jönnek az ízesebbnél ízesebb cifra magyar káromkodások, meg a legendát az ismerettségi körben tovább éltető gondolatok, hogy "Ez az etanol mekkora egy szar, igaza volt a Jocónak, ez tuti megette a gumicsöveket!"

Eközben Géza, aki a biztonság kedvéért csak felesben nyomta, hazaérkezik a hétvégi kiruccanásból a nagyitól, és beáll a kútra. És tankol... és tankol... és még mindig tankol!?!
"Jesszus f@sza, hát mennyit zabált ez?"

Gézukám most tudta meg, hogy a bioetanol használata fogyasztásnövekedéssel jár... akár 30%-ossal.

MENNYI?!

Jajám Gézukám, 20-30% a normális, ha az ember 100% E85-öt tankol és átalakítóval jár, de szélsőséges esetben átalakító nélkül, akár felesben is előfordulhatnak hasonló értékek, ha az autó gyári elektronikája "nem szereti" az etanolt.

De hát az úgy nem is éri meg!

Hát ja, a 300 Ft-os Agip-os etanollal nem is. Csak ez már nem tudatosul Gézánkban.

 

Szóval, hogy ki tankol még mindig méregdrágán etanolt Agip-éknál?

Apa, Anya, Pisti meg Gézuka. Akik egyszer elcsábulnak az "olcsó" számokat látván a totemoszlop tövében. Akik aztán pár nap múlva a negatív tapasztalatoktól megkeseredve nemhogy Agip kút, de még etanol közelébe sem mennek soha többet. Vérmérséklettől függően, még akár szét is kürtölik a világba, hogy mekkorát kellett csalódniuk, és hogy mennyire nem éri meg ez az egész bioetanol baromság.

Ők azok. Egyszerű és sajnos tájékozatlan átlagemberek. Előbb utóbb elfogynak ugyan, de van belőlük párszázezer (pármillió?). Belőlük még egy darabig el lehet éldegélni.

[helyesbítés]
... belőlük és persze azokból, akik nem fordulhatnak máshová, ha bioetanolt szeretnének tankolni, mert egyszerűen nincs más kút a közelükben.

Címkék: benzinkút etanol indítás bioetanol tévhitek e85 negatívum kutak

 2011.05.04. 20:23

Gondolkodtam, hogy írjak-e erről egy blogbejegyzést, de csak egy újabb kötet "Ízes magyar káromkodások gyűjteménye" lenne belőle. Így inkább csak így, szőrén:

http://www.etanolblog.hu/2011/05/26-arkulonbseg-az-bizony-keves.html

Címkék: fogyasztás benzinkút etanol bioetanol tévhitek e85 megtérülés