2011.01.14. 01:21

A benzin drága. Mihez kezdhetek, ha olcsítani akarok? Az egyik legegyszerűbb módszer manapság az E85-átalakítás... merthogy egyetlen kis kütyü beépítésével és némi állítgatással máris kész a szuperzöld spórgép... és még megy is, mint a veszett egér :) Van azonban egy kis gond. Az E85 sem olcsó. Hmm. Akkor mit lehet még? LPG. Az autógáz manapság már nem az, ami több 10 éve volt. Bevallom bennem is a sokat zabáló, erőtlen, óriástartályos fisfosok képe élt. Meglepődve hallottam például, hogy egy mai gázrendszerrel szerelt autó először is egyáltalán nem gyenge, sőt, az etanolos üzemhez hasonlóan kicsit még nyomatékosabb is, mint benzin üzemben. Emellett a fogyasztási adatok is sokkal kedvezőbbek, mint régen. Általános adatokról persze itt sem tud senki beszámolni, mindig minden az adott autón és az adott rendszeren múlik. A következő régi hiedelem, hogy ezek az autók igencsak nehezen indulnak. Nos gázzal lehet hogy igen, viszont egy mai gázos autó nem gázzal indul! Hopp, itt a trükk. Amíg hideg a motor, addig benzin üzemben jár az autó, majd mikor az autó kellően bemelegedett, automatikusan és észrevétlenül átvált LPG-re.
És ... ÉÉÉS * dobpergés * 200-210 Ft literje!

Hát nem csodás? Hol a buktató?

Először is az ár. 200-300 ezer forint egy korszerű átalakítás, aminek során nem kicsit bele kell nyúlni az autó üzemanyag-rendszerébe, míg E85-nél az ár ennek töredéke, 40-70 ezer forint készüléktől és beszereléstől függően. Emellett etanol esetében az autó rendszereit minimálisan kell csak megbolygatni (kábelezés).

Mivel az LPG átépítés komoly átalakítással jár, aminek eredményeként egy nagynyomású (vajon mennyire nagy?) tartály is beépítésre kerül, jogos, hogy ez után külön vizsgára kell küldeni az autót, valamint a tartályt az autótól függetlenül is időnként (több év) szintén vizsgáztatni kell.

A tartállyal el is érkeztünk a következő érzékeny ponthoz: a csomagtér. Vagyis annak hiánya - kis túlzással. Itt azért megemlíteném, hogy manapság inkább a pótkerék helyére szerelhető tartályok hódítanak. Ezek ugyanis effektív csomagteret nem használnak, viszont azt hiszem az a pótkerék nem véletlenül van az autóban. Ezt legegyszerűbben talán defektjavító spray beszerzésével pótolhatjuk, amivel, ha nem is sokáig, de legalább a következő gumisig el tudunk vergődni ha nem nagy a baj.

Ahogy fentebb is írtam, az autó a hidegindítást követően benzinnel kezd el üzemelni, az pedig hogy mikor vált át LPG-re szintén nagyban függ az adott autótól és a használattól. Igazából itt sem lehet előre megmondani, 2-3-5-10 km?

És végül, a mélygarázs. Valamilyen, számomra nem teljesen világos okból, a gázos autók ki vannak tiltva a mélygarázsokból. Hogy miért? Bevallom eddig csak találgattam, de ígérem jobban utánanézek. Jelenleg a jogász és a péklapát esetét vizionálom a háttérben.

Most akkor megéri, vagy nem?
Sajnos itt sincs igazi válasz. Mindenkinek magának kell eldöntenie.
A gázüzem elsőre egy nagyobb befektetés, viszont azt szokták mondani, hogy az E85- és az LPG-átalakítás nagyjából egyszerre térül meg. Ettől a ponttól kezdve azonban a gázüzem sokkal többet hoz... azaz sokkal kevesebbet visz :) De: nincs mélygarázs, nincs pótkerék, van viszont külön vizsga, és benzinüzem hidegben.

Kellemes számolgatást :)

Címkék: fogyasztás kalkulátor átalakítás teljesítmény költség etanol bioetanol tévhitek e85 megtérülés műszaki vizsga

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr562620230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.