2012.03.21. 09:00

old_calculator.png

Az a fránya matek. Az tehet mindenről. Szögezzünk le valamit, rögtön az elején: az E85 nem benzin. Már sokadszor látom valamilyen formában kérdésként felmerülni, hogy az a bizonyos "85", az vajon az oktánszámra vonatkozik-e. Kezdő versenyzőként a 100, 98, 95 sorban a kútoszlopon a 85-ös szám valóban ilyen benyomást kelthet, de nem erről van szó. Az E85 durván elnagyolva 85% etanolból és 15% benzinből áll, innen a 85-ös szám. Oktánszáma igazából 105 körül van, tehát ebből a szempontból jobb, mint a legjobb V-Maxx-Power-Racing-Uzsgyi benzin, de - és ez itt egy nagy DE - egyéb tulajdonságai miatt nem használható "csak úgy" benzin helyett. Leginkább azért, mert egészen egyszerűen több kell belőle. Nem kicsivel, sokkal.

Mindenféle fizikai tulajdonságok alapján jól kiszámolták akik értenek ehhez, hogy elméletileg 34%-kal kell több belőle. Hoppá! Most akkor nézzük meg mennyi a benzin... nézzük meg mennyi az E85... az hány százalék? Szerencsére ennyire nem rossz a helyzet, gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy 34%-nyi plusz szinte soha nem kell, motortípustól, átalakítótól és egy sor egyéb tényezőtől függően a nagy többség esetében a plusz fogyasztás 20-25%. (Ismét vegyünk egy pillantást a benzin-E85 aktuális árkülönbségére... szeressük a jövedéki adót és egyesek monopol helyzetét...)

Na nem baj, majd felesben toljuk, akkor észre sem fogom venni, hogy többet eszik!

E85 tankolása esetén - meg egyébként is, ha pontosabb számokra vagyunk kíváncsiak - a fedélzeti számítógép által közölt adatokat inkább felejtsük el. Maradjunk a jó öreg első kattanásig tankolásos módszernél, így aztán sokkal pontosabb képet kalhatunk arról, mennyit is fogyaszt az autónk valójában. A fenti idézett állítás egész egyszerűen nem igaz. Így ebben a formájában legalábbis egész biztosan nem. Nem tagadom, lehet, hogy vannak olyanok, akiknél tényleg az a helyzet, hogy 50% bioetanollal a tankban nincs különség a fogyasztásban, de semmiképpen se vegyük ezt általánosnak. Találkoztam már olyannal is, aki pont az ellenkező tendenciát tapasztalta. Elég volt elmenni 25% E85 - 75% benzin arányig ahhoz, hogy a fogyasztás 10%-ot emelkedjen, ami ugye lineárisan 100% E85-re vetítve már 40%-ot jelentene. Ugyanakkor, ha beszereltetünk egy átalakítót és 100% E85-öt tankolunk, ahogy fentebb is írtam 20-25% plusz fogyasztásra számíthatunk... persze hallottunk már 15% és 30% körüli túlfogyasztásról is.

Napi jótanács tehát:

Ha keverve tankolunk E85-öt és számít, hogy mennyi pénzből tehetünk meg 100 km-t, számoljunk pontosan. Telitank első kattanásig, óraállás leolvasás és kisiskolás matek a fedélzeti számítógép és a megérzések helyett.

Mielőtt átalakítót szereltetünk be egyrészt nézzünk szét alaposan az átalakító piacon, másrészt járjuk körbe az E85-tel kapcsolatos közösségi oldalakat, fórumokat és érdeklődjünk, mik a tapasztalatok az adott autótípussal.

Sajnos ilyen árak mellett igenis alaposan körbe kell járni a témát.

Címkék: gyertya fogyasztás kalkulátor mérés átalakítás benzin arány etanol bioetanol e85 megtérülés átalakított autó

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr364329535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása