2011.08.04. 15:34

Komolyan mondom, most már péklapátos tettlegességet helyezek kilátásba valamelyik hatlábú főkreténnel szemben. Ma újságolta az egyik kollégám, hogy mit látott reggel:


Savoya Agip: 304.9 Ft


Az lenne a legjobb, ha odamennék és megkérdezném, hogy ez így most mi. Csak az a baj, hogy szerencsétlen kutas k#rvára nem illetékes ebben a kérdésben, és újra a "De hát alig fogyaszt 10%-kal többet az autó, még így is megéri, nem?" című minden hozzáértést nélkülöző kismonológot kapnám, esetleg némi kormányzati adómegszavazással fűszerezve, amit egyébként csak szeptemberre várunk kisebb-nagyobb mértékben az árakban épülni. 

 

Tudod mit, nyuszika? Cseszd meg a fűnyíródat!

Nem megyek oda és nem kérdezem meg, nincs semmi értelme. Magamtól is sejtem, hogy mi van, csak azt nem értem, hogy eddig mi volt. Épp az előző posztban írtam le egy rövid kis tavaszi-nyári bioetanol történetet, ahol még meg is dícsértem hatlábúékat, hogy nagyon sok helyen betartják, sőt 10 fillérrel aláígérnek az ajánlott fogyasztói árnak. Erre tessék. Újra a régi nóta. Profitból elvégre sosem elég.

Azt tudom képzelni, hogy az előző pár hétben csak egy szimpla kísérlet folyt. "Mi történik, ha levisszük az árakat az ajánlott szintre?" Valószínüleg a válasz az lett, hogy kb semmi. Nem fogy látványosan több. Ezt pedig marketinges barátanink úgy értékelték, hogy hát jól van akkor, igazítsuk csak vissza azt a benzin-E85 különbséget 30% alá.

Ja. Csak néhány dolgot az csökött kis agyukkal elfelejtenek.

Egyrészt az adó.

Mivel kedves eltökélt "zöld" honatyáink adót szabtak ki, az ágazat és az emberek akik eddig átalakításon törték a fejüket, netán épp kipróbálták volna a szeszt, kivárnak. Hiába a többi kúthoz hasonló "értemes" árak, nem lesz látványosan több vevő, a piac ugyanis stagnál.

A másik fontos tényező a hírnév.

Az Agip hálózatnak már eddig sem volt túl jó híre bioetanol árképzés terén, az emberek megszokták, hogy ott bizony általában drága, érdemes inkább egy másik kutat keresni - tisztelet persze a kivételnek, van jópár olcsó Agip kút is.
Nem tudom miért várták azt, hogy a pár hét erejéig bevezetett használható árak egycsapásra szertefoszlatják ezt a berögződést. Ugyanaz a kollégám, aki ezt a 305 Ft-ot szóvá tette, azt is mondta, hogy pedig épp pár napja vette észre, hogy a hozzá közelebb levő hatlábúnál is majdnem ugyanannyi volt az E85, mint annál az olcsóbb kútnál, ahova járni szokott... egészen mostanáig.
Pontosan ahogy gondoltam. Mire az ember föleszmélne, és netán átszokna, addigra megint drága.

Végül pedig a "kerek számok ereje".

A mostani benzinárak mellett ez a bizonyos X %, amit ők maguknak kitaláltak, hogy jó lesz a benzin árából E85 árat képezni, az bizony azt eredményezte, hogy a szesz ára átlépett egy nagyon fontos lélektani határt: a 300 Ft-ot. Bioetanolos szemmel, ez kb olyan, mint a benzinnél a 400 Ft. Itt bizony már nagyon sokat elgondolokodnak. Szerencsére ebben az esetben ez remélhetőleg annyit jelent, hogy az emberek másik kút után néznek.

Továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy sűrűn csekkolja a Hungrana által publikált ajánlott fogyasztói árat, és ehhez mérten válasszon kutat magának.

 

Címkék: benzinkút etanol bioetanol e85

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr763125634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amatőr 2011.08.04. 16:02:15

Gondolom temérdek pénz kéne hozzá, de annak idején az Autóklub pár évig üzemeltette a Klub Petrol kúthálózatot, aminek egyetlen célja volt: letörni a benzinárakat.
Ha lenne épeszű távolságban Hungrana töltőállomás, ott tankolnék...

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.08.05. 00:26:58

Biatorbágyon az Agip-on még mindig 285 (mínusz a kedvezmény, mert ők elfogadnak kártyát). Érden pedig ennél is jóval olcsóbb az Agip. De még tudok mondani párat a jó példából :)

Zozzancs · http://fitprogramokregivel.hu/c9 2011.08.05. 09:59:57

Japp, az egyik érdi ha jól sejtem még mindig 270, mint már hónapok óta. Nem azt mondom, hogy minden Agip monnyonLE, de köztük van a legtöbb drága :)

amatőr 2011.08.05. 10:19:05

Észak felé a Bécsi úti, vagy az újpesti Agip kúton szokott normális ár lenni. Az angyalföldi, Váci úti ennél a kettőnél mindig 10 Forinttal drágább.
süti beállítások módosítása