2010.07.05. 15:06

Az átalakítás után mikor elmentem a járgányért, megkértem a szerelőt mutassa már meg mi merre hány méter.
A motortérben 1 percig csak bambultam és kerestem a tíz pici különbséget, de nem láttam. Emberünknek rá kellett mutatni az etanol átalakító csatlakozóira az injektorok mellett, hogy hát igen azaz. Ennyi. És hol a többi? Sok-sok etanol átalakító beszerelési tapasztalat alapján a kütyüt inkább nem a motortérben helyezik el, ahogy mondjuk én tettem volna, hanem bent az utastérben a kormányoszlop alatt, vagy valahol a műszerfal mögött. Így nem kell aggódni, hogy a nagy melegben, szanaszét olvad a berendezés. A két apró különbséget a beltérben is igen nehéz észrevenni. Az előbb említett helyen, a kormányoszlop alatt a többi szervízcsatlakozó közé be van pakolva az RS232 csatlakozó - ezen keresztül lehet programozni az E85 elektronikát, ha szükséges. Van még egy körömnyi méretű kapcsoló, szintén elég eldugott helyen. Mielőtt otthagytam a kocsit az átalakító műhelynél, megbeszéltük hova kerüljön a kapcsoló, de mint kiderült amit először szerettem volna, az egy eléggé megbonthatatlan gyári dobozban végződik, így esett a választás egy kissé odébb levő, de szintén ideális helyre a kormánytól jobbra, lentre. (Ha lesz időm csinálok fényképeket.)

Szóval változások terén motortérben szinte semmi, utastérben szinte semmi, és mi a helyzet a kocsi viselkedésével? Menet közben nem érezhető különbség. Most mondhatnám, hogy érzem hogy mennyivel erősebb a gép, meg hogy a nyomaték az egekben, de igazából nem. Nem merném teljes bizonyossággal ezeket kijelenteni. Lehet hogy van benne valami, de lehet hogy csak picológia az egész :) Azt mondták erősebb lesz, és hát persze hogy az, érzed nem? Én is érzem, mindenki érzi :P
Tankolások során viszont egészen másképp viselkedik a gép. Nem 16-17 ropi egy tank, hanem 11-12. Like :)

Egyetlen negatívumként azt tudom felhozni, hogy nem sikerült rendesen beállítani a hidegindító fázist. Ez az etanol átalakító ugyanis három fázisban működik. Az első a hidegindítás segítő funkció, amikor a motor még teljesen hideg. Ez csak pár másodpercig tart, ekkor látványosan sok üzemanyagot kap a gép. Mikor letelt ez az előre beállított X másodperc, akkor következik a második fázis. Ekkor is több etanol érkezik az égéstérbe, de már kevesebb, mint az első fázisban. Az utolsó - normál üzem - akkor lép életbe, mikor a motor elérte az üzemi hőmérsékletet.
Szóval az első fázisban van valami helytelenül beállítva, mert mikor reggel indítom a gépet 1-2 másodpercig ugrál az alapjárat, nem áll le, de nem stabil a cucc, majd gyanúsan akkor miután ez a bizonyos előre beállított X másodperc letelik, egyből szép és jó minden. Vagy az van, hogy túl sok a nafta amit ilyenkor kap, vagy túl kevés. Ezt még egy jó játék lesz kideríteni, mert ugye ahogy egyszer beindult, a következő próbálkozásra már nem igazi hidegindításról van szó. Nice :)
 

 
 

 

Címkék: teljesítmény etanol bioetanol e85 dúsítási arány átalakított autó rs232

A bejegyzés trackback címe:

https://e85-project.blog.hu/api/trackback/id/tr202620195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zozzancs · http://fitprogramokregivel.hu/c9 2019.11.21. 17:49:10

Rakok ide egy offtopic reklám kommentet Fit Életmód témakörben :)

Forever C9 Program Regivel - aki a feleségem :)
Itt: fitprogramokregivel.hu/c9
süti beállítások módosítása